Dieten

Dieten går ut på att man fastar 2 dagar i veckan och äter som vanligt de 5 resterande. Jag fastar måndagar och torsdagar.

På fastadagarna får kvinnor äta 500 kcal och män 600 kcal helst på ett mål den dagen.

Jag brukar äta en frukt på morgonen och sen dricker jag kaffe, te och vatten innan lunch. sen äter jag en ”normal” lunch som innehåller ca 450 kcal sen efter det börjar fastan och då dricker jag mycket vatten och grönt te och ibland kaffe för att få minst 16 sammanhängda timmar av fasta. Jag brukar sedan äta en normal frukost dagen efter. Det brukar bli så att jag får ca 18-20 timmars fasta.

Det bästa är att inte fasta två dagar i rad utan sprid ut dem över veckan men det går bra att variera dagarna vecka till vecka.

Du ska inte göra den här dieten om du är underviktig eller gravid (eller ammar)!

För mer information om dieten gå in på http://www.thefastdiet.co.uk

Se gärna också dokumentären ”Eat, fast & live longer” av Micheal Mosley som förklarar denna metod mer ingående. Du hittar den i menyn här över.

55 tankar om “Dieten

  • Hej Emelie,

   Visst är periodisk fasta när man fastar varannan dag? Så skillnaden är nog mer att 5:2 är en light version för att den ska vara lättare och att man mer ska kunna ha det som en livsstil.

 1. Hej jag har själv börjat med 5:2 och kört en vecka. Vågen visade -0,5kg igår. Kör Nutrilett chokladshaker på fastedagarna (5st) och det funkar hur bra som helst, inte mer hungrig än en vanlig viktväktardag. Har även märkt att jag börjat äta mindre på mina ät-dagar, blir fortare mätt och står mig längre. Enda nackdelen är jag har svårt att sova på fastedagarna. Hur har det fungerat för dig?

  • Hej Håkan,

   Vad kul att dieten funkar bra för dig. Jag kan säga att så här efter 5 veckor så känns det bara som om det blir lättare och lättare för varje vecka. Har kollat mina mått och faktiskt har flera centimetrar försvunnit och då har jag verkligen inte tänkt på vad jag äter på mina vanliga dagar utan verkligen unnat mig. Jag har ju en liten 11 mån tjej som snor mycket sömn från mig så jag kan inte säga att jag har svårt att somna men jag har läst om fler som har det problemet.

 2. Hej! Ska också pröva detta! Gått ner 40 kg med hjälp av enbart träning, 7 kg med LCHF och jag håller mig fortfarande till LCHF med lite fusk. Det borde väl vara okej att använda Pulvershakes på fastadagarna?

 3. Hej Maria
  Jag är en av många som såg Vetenskapens värld igår (25/3) och är laddad att testa femtvåmetoden. Min fråga är: Om jag fastar från middag till middag (vill äta med familjen), innebär det då att jag exempelvis äter en vanlig middag på måndag kväll och sedan fastar fram till middagen på tisdag (som då också är en vanlig middag)? För om jag ”räknar med” middagen på tisdagen i fastan så bryter jag ju inte fastan förrän till frukosten på onsdag.
  Det är väl det enda jag inte får ihop, annans är ju metoden klockren ur många hälsoperspektiv!

 4. Hej. Jag skulle behöva några tips på hur mina 600 kcal skulle se ut. Att delas upp på frukost och middag.

  Alltså rent konkret i mat!

  Med vänlig hälsning,

  Niklas

 5. Hej! Jag undrar lite… hur ser det ut med alkohol? Och vad händer om man skulle behöva sluta?

  Hoppas påsken varit bra!

 6. Hej!
  Dieten låter mycket intressant. Undrar dock varifrån dem 16 sammanhängande fastatimmarna kommer ifrån? Hittade inget om det i dokumentären eller när läste om 5/2-dieten.
  Hälsningar
  Linnéa

  • Håller helt med! Inte ett ord om detta i dokumentären? Jag körde min första fastedag igår och körde en varma koppen + riskaka (utan smör o pålägg) ca 200 kcal.

 7. Har precis börjat med 5/2-dieten och funderar över hur lång fastan ska vara i antal timmar!
  Om jag äter sista måltiden på kvällen och äter nästa mål till frukost 1 dygn senare, så blir det ca: 37 timmar.
  Om jag äter sista måltiden på kvällen och äter nästa mål nästa middag, så blir det ca: 23 timmar.

  Det blir alltså stor skillnad om man hoppar över 2 eller 3 måltider! (mellanmål borträknat).
  ???

 8. Vilken suverän blogg! Jag och min sambo är på vår första fastedag och det har gått super bra! Vi lev också sugna att testa då domumentären sändes i mars oc här är vi nu super taggade! Super kul med tips på mat av dig och så är det givetvis roligt att följa med någon annan som gör samma sak och dessutom också verkar super taggad! 🙂

 9. Jag har kört den här dieten i 3 veckor och gått ner 2 kg. Och då har jag ändå frossat en del dagar med både tårtor och jordgubbspajer. Har googlat runt lite och sett att en del fastar t.ex. från 19.00 till 19.00 dagen efter för att slippa gå och lägga sig hungriga. Funkar det så är det ju betydligt enklare.

  • Jag har fastat i 4 veckor och äter middag vid 19 -tiden fastar med bara vatten, the och kaffe fram till lunch fördelar 500 kcal på lunch och mellanmål och äter sedan en lättare middag efter kl 19. Det blir på så sätt hel fasta i minst 16 tim och tot 500kcal under 25 tim och jag behöver inte lägga mig hungrig. Vet inte om vågen rört sig men min kropp håller hårt i fettdepåerna så jag lär väl hålla på ett tag….

 10. Hej! Tycker att detta verkar vara en superbra diet för mig. Jag har sett dokumentären och även jag behöver få ner både blodsocker och överflödiga kilon. Jag började i går med min första fastedag det gick hur bra som helst om det kom ett hungersug så tänkte jag bara i morgon får du äta vad du vill. Nu till min fråga när jag har uppnått min idealvikt skall jag så fortsätta med två fastedagar per vecka? Jag vill ju även ha den medicinska effekten av att få ner mitt blodsocker hur fungerar detta?
  Anne

   • Men som kvinna ska du inte äta mer än 1500kalorier de dagar du INTE fastar, så ät inte mer än du brukar då lär du aldrig gå ner i vikt

 11. Hej!
  Började för en månad sedan och det funkar bra med faste-dagarna. Men, behöver man inte alls tänka på kalorierna de andra dagarna? Bör man ex vis ligga över ett visst antal kalorier de dagarna?

  Maria

 12. Hej,har precis börjat med 5:2 dieten också…hållit på en vecka och tappat 1,6 kg på 1 1/2 vecka.(behöver egentligen inte gå ner mer i vikt,men vill bara inte gå upp,därför kör jag denna diet).körde tidigare varannan dags dieten..hur som helst så vet jag inte om jag gör fel,men jag äter 500 kcal mån och tors..men jag börjar äta 9 på måndag och äter mitt sista mån 18…sen nästa dag börjar jag frukost kl 9 igen,vilket då bara blir en faste tid på 15 timmar..visst räknar jag rätt då??Gör jag fel då också??
  Tack för svar!!
  Mvh Erika

 13. Hej, som jag har förstått det ska man försöka fasta 2 dagar i rad, och jag försöker göra det på helg då får man nästan dubbel effekt….
  Min kost dessa dagar: svart the och vatten i stora mängder jämt fördelade, 4-5 valnötter runt lunchtid, 1 frukt och ca 2dl morots och löksoppa med en klick cremefresh, en brödbit utan smör men med ost och paprika.
  Ett bra tips är att din mat ska ätas ca 30min före alla andra äter sin helgmat, då går det mycket bra ingen extrem hunger alls.
  Roger -10kg

 14. Jag fastar samma tid men äter frukost och lunch och dricker däremellan.
  Känner att kläderna sitter lösare och ser själv att jag blivit slankare i kroppen men på vågen visar det inte så mycket ännu.
  Kämpar på och hoppas på ännu mer resultat på vågen.
  Anna

 15. Jag och min man fastar söndagar och onsdagar, det funkar bäst med jobb och annat. Till frukost de dagarna blir det 1 kokt ägg, en sillbit, 1 apelsin och kaffe. Till lunch en soppa (som räcker även till fastedag 2) grönsakssoppa, purjolökssoppa eller ärtsoppa med
  varierat antal frikadeller så kaloriintaget blir 500 resp. 600 per dag. Resten av dagen grönt the och vatten. Går jättebra!
  Anouk

 16. Hej! Jag har provat denna diet i 5 veckor nu. De första två veckorna gjorde jag fel och tog 2 dagar i sträck, det var lite oklart i dokumentären hur man skulle göra. Jag räknar inte kalorier så noggrant, det får bli på ”gehör”. Jag äter endast lunch och eventuellt ett äpple eller en morot på eftermiddagen. Eftersom jag är en småätare är det bra för mig att ”tvingas” låta bli att äta långa stunder, ser det lite som att bli ”omprogrammerad”. Tycker att det går hur bra som helst. Verkar vara något vettigt till skillnad från många andra dieter (jag gillar verkligen inte LCHF), som inte är vetenskapligt underbyggda. Trots att jag både druckit vin, ätit choklad, kakor, nötter och god mat de andra dagarna har jag gått ner ca 3 kg. Ska väl tillägga att jag går på mjukyoga 1 gång/ vecka samt går minst 2 ggr/vecka i 45 min och cyklar någon gång i veckan. Detta är en diet som man kan fortsätta med och förhoppningsvis slipper man stroke, diabetes, alzheimers mm.
  Gunilla

 17. Jag är inne på 7e veckan och har väl mest funderat på det med hur länge man ska fasta varje gång. Läste nu lite på Michael Mosleys sida (http://thefastdiet.co.uk/):
  ”Is a “fast day” 24 or 36 hours?
  In reality a fast day is 36 hours. If you finish your last full evening meal at 7.30pm on Sunday, then Monday is your fast day, you are not going to be eating normally till Tuesday morning 7.30am. That is 36 hours. If you decide instead to fast from 2pm on Monday until 2pm on Tuesday, then that will only be 24 hours. Wait till 7pm and that is 29 hours. To do 36 hours you would have to hold off till 2am on Wednesday, which would be a little inconvenient”

  Med andra ord så rekommenderar han betydligt längre fasta än de 15-16 timmar som nämns på denna sida. Själv har jag oftast hamnat på 30-33 timmar…från tex söndag kväll till tisdag frukost.

  • Hej,

   Ja det verkar vara många bud vad det gäller hur lång fastan ska vara och om du läser boken ”the fast diet” så nämns 12 timmar och 16 timmars fasta och det är ju betydligt mycket mindre än 36 timmar. Jag tror man får hitta vad som funkar för sig själv och jag brukar fasta ca 19-20 timmar.

  • Så kör jag med Erkki, alltså Äter middag söndagkväll, sedan bara 5-600 kalorier på måndag och vanlig frukost på tisdag. Hur går det för Erkki dig med viktminskningen??

   • Jag har hållit på sedan påsk ungefär…två dagar i veckan, förutom nån enstaka vecka det blivit en dag eller att en av dagarna blev lite kortare fasta av praktiska skäl. Jag vägde mig inte innan och har inte gjort det sen dess heller, så nån siffra på viktminskning har jag inte. Det sjönk nog en del i början och svångremmen fick dras åt, men nu känns det som om den delen stampar lite…men som sagt, jag har inte vägt mig.

  • Hej igen Erkki! Hur går det för dig med vattendrickandet på fastedagarna? När kitosisen slår in så smakar man ju bläääk i munnen och vattnet man skall dricka likaså….undrar om jag dricker för lite vatten??

 18. Måste bara fråga?
  Ska du stå på den hær dieten før alltid? Och tror du man går upp i vikt igen nær man slutar?
  Tacksam før svar 🙂

 19. Har nyss sett reprisen på SVT, Vetenskapen värld och blev mycket inspirerad, börjar imorgon.
  Sökte om 5:2 och fann den här sidan med alla positiva inlägg.

 20. Återkommer mera exakt med mått imorgon, men jag äter:kokt ägg, kyckling, grönssallad, hårt bröd och ost, grönsakssoppa samt 1 äpple och 1 apelsin.

 21. Ja då var det måtten då: 1 kokt ägg, 20 gr hårt bröd, 20 gr ost 28%, apelsin 160 gr, äpple 120 gr, 70 gr kycklingbröstkött ,100 gr grönsaker (tomater sallad gurka typ), ca 200 gr klar grönsakssoppa/ alternativt100 gr kokta grönsaker. Enligt Hälsovakten blir detta 500 gr. Har funkat mycket bra för mig:)
  MVH
  Maria

 22. På fastadagar äter vi bönor smaksatta med indiska kryddor , ångad vitkål blandad ångad spenat på fm fram till 13. Sedan frukost kl 10 dan därpå. Bönor och håller blodscockret jämt och magen i trim och är utan animalisk protein.

 23. Hej. Jag såg precis en dokumentär på Svt
  Angående ett längre och friskare liv med hjälp
  av 5.2 dieten. Verkar nästan för bra för att
  vara sann men jag ska ge den några veckor
  innan det blir dax att utläsa resultaten.
  Började med min första fasta igår och
  har kört hela dagen idag också så imorgon
  får jag äta igen: Underbart

 24. Hej!
  Jag har en fråga som jag verkligen måste ha svar på!
  Jag har precis börjat med 5:2 ( min 2:a dag imorgon med fasta).
  Eftersom jag måste ha mitt kaffe MED mjölk på morgonen så undrar jag följande.. Är det ok att dricka mitt kaffe med mjölk och då räkna det som 1 måltid? Alltså mjölken.
  Sedan äter jag bara 1 mål på 500 kcal (minus mjölken i kaffet) vid 17.00!
  Dock får jag ingen 16 timmars fasta, för dagen innan äter jag ca: 18.00 sedan dricker jag mitt kaffe+ mjölk vid 07.00 blir ca 13 timmar, är det ok?
  Och kan jag då ta kaffe med mjölk som 1 måltid? Eller förstör jag allt då?:(
  Med vänlig hälsning, K.h

 25. http://the5-2dietbook.com/52-faq/ Här står många saker som folk verkar undra över. Det nämns angående två utspridda gentemot två sammanhängande fastedagar att det kan vara bättre om de är sammanhängande(överstig dock inte 48h), men man kan också variera från vecka till vecka! Om du t.ex vanligtvis kör två sammanhängande dar men en vecka så känns den första fastedagen väldigt tuff, välj då att ta nästa fastedag ett par dagar senare. Detta gör dieten väldigt flexibel och inspirerande tycker jag!

 26. Ping: Svar på lite frågor ni har ställt den senaste tiden; hårvård, skönhetsbehandlingar, armhävningar och sånt | Charlotta Flinkenberg

 27. Jag har kört denna diet sedan februari. Mest beroende på att fördröja alsheimers men midjemåttet har minskat med 8 cm
  Jag gör så här:
  18.00 jag äter normalt på kvällen
  dag 1 hoppar över frukosten
  9.30 40 kcal: kaffe med en gran 7 knäckebröd (20kcal) med lite skinkost totalt färsk gurka
  12.00 140 kcal; lunch micrar jag ett ägg 80 kcal, 2 skivor skinka 40 kcal samt sallad,/gurka/tomat 20 kcal (obs ingen dressing) Tonfisk ivatten är
  14.30 40 kcal; em kaffe knäckebröd med mjukost igen
  18.30 175-215 kcal; chile con carne gjord på magert nötkött 200 gr (300 kcal ), en burk vita bönor 450 gr 360 kcal, krossad tomat 80 kcal totalt 700 kcal som jag delar i 4 portioner dvs. 185 kcal per portion (Jag brukar göra en stor sats o frysa in)
  eller en soppa med någon kålsort ex. broccoli/blomkål/vitkål en buljontärning är endast 18 kcal, en portion av kål 75 gr endast 18-20 kcal så kål tar jag så mycket jag orkar ibland 6 små frikadeller (40 kcal) i eller små skinktäringar (två tunna skivor 40 kcal)
  20.00 kvällste med knäckebröd igen 40 kcal
  dag 2 äter som vanligt igen med frukost etc.
  Summa period totalt 36 tid: fasta mellan 19.00-9.30 14,5 tim småätande under dagen med totalt 450-500 kcal

  Annat kalorisnålt att byta ut med; kokt vit fisk ex. torsk/kolja etc. 100 gr=90 kcal, tonfisk i vatten 100 gr= 100 kcal,
  viltkött 100 gr=100 kcal, nötkött innanlår 100 gr= 110 kcal, skalade räkor/konserv kräfta 100 gr=80 kcal
  mjukost 17 % 1 msk 18 kcal. ägg 80 kcal kokt eller som äggröra, 1 dl okokt pasta/makaroner/spagetti (ej med ägg) = 124 kcal

  Undvik dressingar/olja/matfetter; olja 1 msk 133 kcal, majonäs 1 msk108 kcal, matfett (smör 80 % marg etc.) 1 msk 108 kcal

 28. Hej! Håller på att kolla upp fem två dieten och hittar inte så många tipps på vad jag som kille kan äta under fastan 2 dagar i veckan. Har du några bra förslag?

 29. Hej
  Jag är lite nyfiken på 5:2 dieten.
  De dagar då man äter endast 500 kcal, om man tränar samma dag och förbränner 500 kcal, ska man äta upp dom 500 igen?
  1000 kcal i mat/dryck – 500 kcal i motionsförbränning = 500 kcal?

  Mvh
  Jenny

 30. Ping: Tiden – nu | Less is more - I tolv månader

 31. En fråga ingen annan tänkt då 😉 För mig är fasta att man bara dricker men många verkar äta ”fasta” livsmedel då? Bara en tanke. På mina fastedagar dricker jag ex naturdiet, grönt te, soppor. Efter 1 v har jag nu tappat 1.2 kg 🙂 bara 6.8 kvar… 😉

 32. Lilla My: Jag resonerar lite som du. Jag helfastar två dagar i veckan, d v s bara flytande (vatten, kaffe, teer). Jag börjar min fjärde vecka idag. Rent viktmässigt känner jag inte av speciellt mycket (jag är nog hyfsat normalviktig) men midjemåttet krymper och den uppblåsthet jag känner vissa dagar, har minskat. Känner mig piggare och mer energifylld.
  Tanken för min del var inte att det skulle vara en diet, utan ett sätt att rensa och låta kroppen vila, återhämta sig och ‘reparera’ celler.

 33. Hej. Jag började i måndags med dieten och åt min sista ”normala” måltid söndag kl 19. Under måndagen åt jag 1 banan kl 09, 200 gr räkor med lite sallad kl 12 samt en Bong köttsoppa kl 18. (ca 600 kalorier). På tisdagen åt jag normal frukost kl 09. Totalt blir ju detta ca 36 timmar! Är det något jag missat??? Idag är det torsdag och min andra fastadag med samma procedur som i måndags. Vi får väl se hur det går om några veckor:)

 34. Hej. Har börjat med 5:2 fasta. Jag tycker det känns bättre att bara dricka. Kan jag dricka buljong gjord på buljongtärning ?? Eller finns det annat mättande drickbart som jag kan dricka ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s